Terug naar overzicht

Duel Mini Cooper E vs Peugeot e-208 MY2024

De elektrische Mini van de eerste generatie had één groot gebrek, namelijk onvoldoende rijbereik. Dat zet de tweede generatie helemaal recht, zodat hij zich kan meten met een andere sportieve stadsauto met verbeterde actieradius: de vernieuwde Peugeot e-208. 

    Mini’s kleinste model is intussen al aan zijn vijfde generatie toe. Die sluit designmatig nauw aan bij het origineel en komt bijzonder strak en puur voor de dag. Hij rust op een grotere wielbasis en biedt meer binnenruimte dan voorheen, al mag je natuurlijk geen wonderen verwachten van een driedeurs van amper 3,9 meter lang. Ook de koffer ging er een beetje op vooruit. Met alle stoelen op hun plaats kun je nu 200 liter aan spullen vervoeren, met de achterbank plat wordt dat een mooie 800 liter.

    Peugeot stak onlangs zijn succesnummer 208 in het nieuw. Je herkent hem meteen aan zijn imposante snuit met het nieuwe leeuwenlogo en de drie verticale ledstroken in de hoeken die naar de klauwen van de leeuw verwijzen. In tegenstelling tot de Mini is de Peugeot altijd een vijfdeurs, wat hem een stuk praktischer maakt, terwijl hij 15 centimeter langer is dan zijn Britse rivaal. Ook kun je meer bagage kwijt in de koffer. De standaard 265 liter kunnen worden uitgebreid tot 1106 liter als je de achterbank neerklapt.

    Complexe vormen versus superstrak

    Het lijkt wel alsof de Franse stadswagen zich groter wil voordoen dan hij is: trek het bestuurdersportier open en je weet niet waar eerst te kijken, met zoveel schermen, welvingen en plooien, materialen, schakelaars… De merkeigen i-Cockpit maakt indruk, maar vergt wel gewenning. Ook het minuscule stuurtje is niet ieders meug. Het infotainment is voortaan continu updatebaar en het laat zich vlot bedienen.

    Zo exuberant de Peugeot is, zo strak werpt het interieur van de Mini zich op. Onder de noemer “Charismatic Simplicity” hielden de designers het aantal lijnen en vlakken erg beperkt. Centraal prijkt nu een mega-klok van 24 centimeter doorsnee die gebruikmaakt van OLED-technologie. Er is geen versnellingspook meer. Het geheel geeft een opgeruimde indruk, maar wil je toch wat animo, dan kun je het met stof beklede dashboard laten oplichten en animeren volgens diverse sfeerthema’s.

    Telkens twee versies

    De Peugeot e-208 is verkrijgbaar met twee motortypes, die gekoppeld worden aan twee verschillende batterijen. De standaardversie is 100 kW sterk en perst in het beste geval 350 kilometer uit zijn accu van 46 kWh netto. Daarnaast is er nu ook een variant met 115 kW en 48 kWh aan bruikbare batterijcellen. Het accuverschil is misschien klein, maar de krachtige motor is zuiniger, zodat hij 400 kilometer ver geraakt volgens de WLTP-norm. Snelladen kan telkens met zo’n 100 kW.

    Ook de elektrische Mini Cooper heeft een dubbel motor- en accuaanbod. De “E” verbergt voor 37 kWh aan accucellen in zijn platform en beschikt al meteen over 135 kW. Logisch dus dat hij minder ver geraakt dan de Peugeot: hij strandt op 307 kilometer. Niet genoeg voor jou? De “SE” brengt je tot 402 kilometer ver met zijn batterij van 49 kWh, maar dan mag je wel het prestatiepotentieel van de 160 kW sterke elektromotor niet te vaak benutten. De snellaadvermogens zijn relatief bescheiden: 75 kW voor de “E”, 95 kW voor de “SE”.

    Conclusie?

    De nieuwe Mini is lang niet meer zo ‘mini’ als vroeger. Door zijn grotere voetafdruk kan hij ook meer batterijcellen verbergen in zijn buik. Zoek je een auto die net iets praktischer is, dan kun je bij Peugeot aankloppen. Als je je draai vindt in de i-Cockpit, dan is de e-208 een erg valabele kandidaat.