EV Vooruitblik - Toyota gaat elektrisch met de bZ4x

  woensdag 3 november 2021

  Toyota onthulde zopas de bZ4x, een elektrische SUV is de eerste van een reeks EV’s die de Japanners in de komende jaren op de markt zullen brengen. Hij komt met voor- of vierwielaandrijving en haalt 450 kilometer rijbereik uit zijn batterij van 71,4 kWh

  Toyota

  Zonder elektrische auto’s haal je als constructeur de Europese uitstootobjectieven in de nabije toekomst niet. Mede daarom komt Toyota met de bZ4x, waarbij de “b” en de “Z” staan voor “beyond Zero”, een prefix die alle elektrische modellen van het merk zullen dragen.

  De bZ4x breidt Toyota’s motorenaanbod uit van benzines en diesels, hybrides, brandstofcelauto’s op waterstof en plug-inhybrides naar 100 procent elektrische modellen.

  Herkenbare SUV-lijn

  De bZ4x is - vandaag bijna onvermijdelijk - een SUV. Hij toont duidelijke gelijkenissen met de RAV4, al is hij 8,5 cm lager, is zijn wielbasis 16 centimeter langer en is zijn motorkap 5 centimeter minder hoog. Het front is bijna volledig gesloten en wordt geflankeerd door donkere accenten.

  Het digitale dashboard werd ver naar voren ingeplant, zodat de bestuurder sneller de nodige informatie kan zien zonder zijn blik van de weg af te moeten wenden. Een head-updisplay is zo ook niet meer nodig. De beenruimte achterin zou goed moeten zijn, door een afstand van één meter tussen de heupen van de voorste en achterste inzittenden. De koffer kan 452 liter bevatten.

  Spacy stuurwieltje

  Een opvallende nieuwigheid die in Europa pas op een latere datum geïntroduceerd wordt, is het “One Motion Grip”-stuur met “steer-by-wire”-technologie. Bye-bye klassiek rond stuurwiel, hello klein, rechthoekig exemplaar. Er is daarbij geen directe link meer tussen het stuur en de voorwielen, waardoor het vertalen van de stuurinput volledig aan de elektronica overgelaten wordt. Het systeem zou voor meer beenruimte, een betere rijhouding en een makkelijkere in- en uitstap zorgen.

  Vrij doorsnee, maar ook vernieuwend

  De lithium-ionbatterij van de bZ4x is 71,4 kWh groot, voor een WLTP-rijbereik van 450 kilometer. Een warmtepomp is standaard. De batterij kan aan 150 kW-snelladers tot 80 procent opgeladen worden in 30 minuten. Voor AC-laden wordt vanaf het vierde kwartaal van 2022 een 11 kW-driefaselader voorzien.

  Optioneel wordt ook een dak met zonnepanelen verkrijgbaar. Die maken over een heel jaar tot 1.800 gratis kilometers mogelijk.

  De voorwielaangedreven bZ4x krijgt een elektromotor van 150 kW (204 pk) en 265 Nm, haalt 160 km/h en sprint naar de 100 km/h in 8,4 seconden.

  De bZ4x AWD gebruikt twee elektromotoren van 80 kW op de voor- en achteras. Samen zijn die goed voor 160 kW (217,5 pk) en 336 Nm, bij een identieke topsnelheid en een

  De marktintroductie is voorzien voor de tweede helft van 2022.

  Toyota

  Meer weten over elektrisch rijden? 

  Athlon eMobility maakt je wegwijs

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer