Terug naar overzicht

Laadpalen op je bedrijfsparking: waarmee rekening houden?

Overweeg je om een of meer laadpalen te installeren op het parkeerterrein van je bedrijf? Dat vraagt de nodige voorbereiding, zeker als je future-proof wil zijn. Gelukkig kun je rekenen op het advies en de begeleiding van Athlon.

Elektrische laadpalen op je bedrijfsparking:

  Analyseer de situatie

  Wat begint bij één plug-inhybride of elektrisch voertuig, kan binnen afzienbare tijd uitbreiding nemen. Daarom is het van groot belang dat vooraf goed wordt onderzocht welke locatie op het bedrijfsterrein het meest geschikt is voor het plaatsen van laadpalen. Hoeveel vermogen staat er momenteel maximaal ter beschikking? Is er een apart laadcircuit nodig om het (toekomstige) aantal chauffeurs te bedienen? Hoeveel parkeerplaatsen moeten er voorbehouden worden voor het laden? En hoe plaats je laadpalen zo kort mogelijk bij de elektrische installatie, zodat de bekabelingskosten tot een minimum worden beperkt?

  Een dergelijk onderzoek laat je toe om de meest kostenefficiënte en future-proof oplossing op maat van je bedrijf uit te werken.

  Bepaal wie mag laden

  Wie een elektrisch laadstation installeert, kan niet zonder een online beheersysteem met laadpassen. Zo bepaal je aan de hand van gebruikersidentificatie wie van de laadpunten gebruik kan maken. Het systeem monitort onder meer de dagelijkse activiteit, het kWh-verbruik en de CO2-besparing van je chauffeurs.

  De directe toegang tot deze gegevens maakt jouw taak als bedrijfsleider of fleetmanager gemakkelijker, omdat het volledige kostenplaatje altijd helder blijft.

  Wil je ook klanten en leveranciers de mogelijkheid geven om hun wagen op te laden? Ook die optie is perfect in te bouwen in je laadsysteem. Het is bovendien ideaal om de dienstverlening, het groene imago en de toekomstgerichte visie van je bedrijf als troef uit te spelen.

  Vermijd downtime

  Maar wat als het aandeel oplaadbare wagens in je wagenpark of bij je bezoekers toeneemt? Wanneer verschillende chauffeurs hun batterij tegelijk willen opladen, kan dat kan de netaansluiting overbelasten.

  Dat kun je voorkomen door dynamic load balancing in te bouwen. Zo een systeem meet de netaansluiting per seconde, waardoor eventuele overbelasting wordt geregistreerd. Op dat moment wordt het laden van de elektrische wagens of plug-inhybrides tijdelijk vertraagd, zodat het beschikbare vermogen automatisch gelijkmatig over alle aangesloten laadpunten verdeeld wordt.

  Maak duidelijke afspraken

  Uiteraard is de technische kant slechts één aspect van het project. Ook de mindset van de bestuurder is niet onbelangrijk. Elke chauffeur moet bewust leren omgaan met deze nieuwe mobiliteit. Elektrisch laden werkt namelijk anders dan traditioneel tanken.

  Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal als je tank bijna leeg is. Die 'luxe' heb je niet bij een elektrisch voertuig: voor je eigen comfort en de gezondheid van de accu rij je je batterij beter niet leeg.

  Daarom vraagt de opening van een laadstation op het bedrijf een stuk (her)opvoeding van je chauffeurs. Neem dus alle do’s en dont’s klaar en duidelijk op in een aangepaste carpolicy. Maak alle bestuurders door middel van signalisatie attent op de nieuwe veiligheidsvoorschriften die gelden in en om het laadstation. Zo zetten jullie samen de stap naar een vlotte, ongevalvrije vergroening van je wagenpark.

  Meer informatie over de fiscaliteit van elektrsich laden?

  Raadpleeg onze eMobility oplossing.

  Praktische vragen over de installatie van laadpalen in jouw bedrijf?

  Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts begeleidt je graag met de voorbereiding en het maken van de juiste keuzes voor jouw wagenpark.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in