Met een Tesla Model 3 door Frankrijk
dinsdag 2 juli 2019
Een lange trip met een elektrische wagen, hoe pak je dat aan? Herman Yperman, Operations Manager bij Athlon, ging op reis met een Tesla Model 3: “Elektrisch rijden is zalig, maar het vraagt enige voorbereiding.” Dit zijn zijn ervaringen.
Vier dagen, 1700 kilometer: Athlon-medewerker Herman Yperman bracht samen met zijn vrouw een bezoekje aan de kastelen langs de Loire. Dat deed hij met een Tesla Model 3, die sinds kort deel uitmaakt van de vloot van Athlon Rental Services. “Ik test voor Athlon wel vaker hybride of elektrische wagens, maar zo’n lange trip? Dat was ook voor mij de eerste keer.”
Supercharger
Vlak voor het lange weekend haalde Herman de Tesla Model 3 op. “Van onze Product Manager Ludovic De Borle kreeg ik behalve de autosleutel in kredietkaartformaat ook een laadpasje en enkele handige tips voor onderweg. Hoe werkt de Supercharger? Wanneer kan ik het best opladen? Ludovic wist op elke vraag het antwoord. Thuisgekomen testte ik de openbare laadpaal in de buurt. Stekker insteken, laadpasje tegen de lezer houden en klaar. De batterij kon de hele nacht opladen. Simpel!”
“Donderdagochtend waren we vroeg uit de veren”, gaat Herman Yperman verder. “Ons eerste reisdoel lag 475 kilometer verder in Meung-sur-Loire, net voorbij Orléans. Volgens de tripcomputer moesten we na 280 kilometer een laadpauze van een halfuurtje inlassen. De wagen gaf zelfs meteen mee waar we konden opladen: aan de Tesla Supercharger van Senlis, net ten noorden van Parijs.”
In Senlis aangekomen hingen er drie Tesla’s aan het infuus. Herman Yperman: “Ik koos een van de dertien andere Superchargers en stak de stekker in de wagen. Terwijl de wagen oplaadde, tankten ook wij bij met een kopje koffie. Na dertig minuten keerden we terug naar een volledig opgeladen elektrische wagen. Met een rijbereik van 494 kilometer op de teller zetten we onze reis verder.”
Elke avond opladen
“Ons bezoek aan het kasteel van Meung-sur-Loire was een schot in de roos, en na een ritje van vijftig minuten kwamen we aan in ons hotel in Tours. Dat koos ik omwille van de Tesla Superchargers op de parking”, geeft Herman Yperman toe. “Vrijdag en zaterdag bezochten we kastelen, dorpjes, parken en wijngaarden. De Tesla Model 3 viel op: iedereen keek met een goedkeurende blik naar deze novelty in dieselland Frankrijk. Elke avond laadden we de wagen op aan een Supercharger op de parking van ons hotel. Daar stonden er acht, maar meestal was onze Tesla de enige in het stopcontact.”
“Zondag keerden we huiswaarts en stopten we opnieuw in Senlis voor een snelle oplaadbeurt. Om half tien ’s avonds waren we thuis, met nog een rijbereik van 150 kilometer op de teller”, besluit Herman.
Elektrisch rijden: hoe vlot dat?
De elektrische rijervaring is volgens Herman Yperman bijzonder. “De wagen is verbazend stil bij lage snelheden. Pas vanaf 80 kilometer per uur nemen rol- en weggeluiden het over en merk je eigenlijk geen verschil meer tussen een elektrische en een verbrandingsmotor. Opletten op parkings en in stadscentra dus, want de zachte weggebruiker hoort je niet aankomen.”
Elektrische wagens vallen steeds meer op in het straatbeeld. Doorgaans lijken ze vooral nuttig te zijn voor korte, dagelijkse ritten, maar nu blijkt dat een lang weekend met flink wat kilometers ook erg meevalt. Herman Yperman: “De Tesla Model 3 verbruikte tijdens onze trip 300 kWh aan elektriciteit, wat volgens de boordcomputer neerkomt op 29 euro. Met mijn eigen wagen zou ik zo’n zes liter brandstof per honderd kilometer verbruiken, goed voor meer dan 100 euro. Goedkoper was deze elektrische rit dus zeker. Proactieve bestuurders kunnen nog dat beetje extra besparen: door te remmen op je motor, laadt de batterij ook tijdens het rijden langzaam op.”
Omdat Herman met een Tesla Model 3 reed, had hij de luxe via de Superchargers van het merk te kunnen opladen. Zo verloor hij weinig tijd. “Aan publieke laadpalen duurt een oplaadbeurt heel wat langer, en dan moet je nog het geluk hebben dat ze op dat moment vrij zijn. Houd bij het plannen van je reis dus rekening met de wachttijden aan de laadpalen. En kies voor een hotel met een laadpaal in de buurt”, tipt hij.
Rapport van de Tesla Model 3
Herman Yperman reed niet met de eerste de beste wagen naar Frankrijk. De Tesla Model 3 is een gloednieuw voertuig en werd vervaardigd door een van de pioniers op vlak van elektrisch rijden. Wat vond hij van de auto?
Rijervaring
“Veilig, sportief en comfortabel, zo kan je een rijervaring met de Tesla Model 3 samenvatten. De stoelen zitten goed, het interieur is mooi. De Model 3 is wel eerder klein en dus neem je best geen al te grote medepassagiers mee op de achterbank.”
Afwerking
“Het interieur is een voorbeeld voor heel wat andere merken. Denk maar aan het centraal geplaatste flatscreen of de perfect weggewerkte ventilatiemonden. Maar op het vlak van afwerking kan Tesla nog iets leren van de Duitse premiummerken: hier en daar vind je nog een stukje goedkoop plastic in het interieur, en onderdelen zoals de middenconsole zijn gevoelig voor vingerafdrukken.”
Technologie
“Alles in de wagen wordt bediend door de hypermoderne boordcomputer, behalve de klassiekers aan het stuur. Jammer genoeg had de versie waarmee ik reed geen afstandsbediening en moest ik het kaartje waarmee ik de wagen kon ontgrendelen steeds weer uit mijn portefeuille halen.”
Warmteregeling
“De warme temperaturen speelden de Tesla Model 3 parten tijdens ons weekend. Hoewel het dakraam getint is, voelden we de stralingswarmte tot op ons hoofd. De airco heeft dus heel wat overuren gedraaid. De metalen deurknoppen vond ik persoonlijk niet zo handig om de wagen mee te openen. Bovendien worden ze ook bloedheet als de auto een tijdje in de zon heeft gestaan.”
Geïnteresseerd in een elektrisch ritje?
Voor meer informatie over de Tesla Model 3 en de verschillende huurcontracten kan je mailen naar rental-sales@athlon.com.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in