Terug naar overzicht

Duel Preview BMW 5-Reeks versus Mercedes-Benz E-Klasse

BMW en Mercedes-Benz lanceren haast tegelijk de jongste generatie van hun grote berlinemodel. Zowel de nieuwe 5-Reeks als de nieuwe E-Klasse groeien op alle vlakken, niet het minst wat het elektrisch rijbereik van hun plug-inhybride versies betreft.  

  De BMW 5-reeks die al aan zijn achtste generatie toe is, kenmerkt zich door elegante en innovatieve lijnen. De dubbele niergrille neemt een prominente plaats in, zonder zo karikaturaal te worden als bij bepaalde andere BMW-modellen. Hij is flink gegroeid ten opzichte van zijn vorige model en is nog aantrekkelijker qua comfort en verfijning.

  Mercedes-Benz hanteert daarentegen een evolutionaire designbenadering, al onderscheidt de E-Klasse zich duidelijk van zijn vorige model. De aandacht wordt vooral getrokken door de lange motorkap en de zwarte inzetstukken aan de voorkant, die een knipoog zijn naar de volledig elektrische EQ-modellen van het merk. Terwijl zijn rivaal uit München de grens van vijf meter overschrijdt, doet de E-Klasse dat niet. Maar hij biedt net zo veel binnenruimte.

  Plug-inhybride met 100 kilometer rijbereik

  BMW en Mercedes-Benz hebben duidelijk naar elkaar gekeken tijdens de ontwikkeling van de aandrijving. Beide berlines zijn van meet af aan verkrijgbaar in een veelvoud van plug-inhybrideversies die allemaal een flinke lithium-ionbatterij huisvesten, goed voor zo’n 100 elektrische kilometers.
  De Mercedes-Benz E 300 e en E 300 e 4MATIC combineren een 204 pk (150 kW) sterke tweeliterbenzine met een elektromotor van 95 kW (129 pk). Daarmee sprinten ze in 6,4 seconden naar de honderd. De krachtigste variant van het E-Klasse gamma, de E 400 e 4MATIC, perst 252 pk of 185 kW uit dezelfde viercilinder en haalt honderd per uur in slechts 5,3 seconden.
  Bij BMW heet de instap-PHEV-versie 530e. Die krijgt een viercilinderbenzine met 190 pk en een potige elektromotor van 184 pk. Hij sprint naar de honderd in 6,4 seconden. Voor wie het onderste uit de prestatiekan wil en een zwak heeft voor nobele techniek is er de zescilinderbenzine van de 550e xDrive. Die combineert 313 thermische pk’s met 197 elektrische om een Porsche-waardige optrektijd van 4,3 seconden neer te kunnen zetten…

  Infotainment van de bovenste plank

  Het interieur van de BMW 5-Reeks heeft weinig verrassingen in petto. Het intussen ingeburgerde Curved Display omvat een 12,3 duim groot bestuurdersdisplay en een controledisplay van 14,9 duim onder een licht naar de bestuurder gebogen glasplaat. Het Live Cockpit Plus-systeem met cloudgebaseerde BMW Maps-navigatie is standaard.
  Mercedes-Benz pakt dan weer uit met het zogenaamde MBUX Superscreen. Voor de passagier kan als optie een extra scherm geïntegreerd worden waarop je tv kan kijken of content streamen. Ook nieuw is een selfie- en videocamera die als deel van het MBUX Superscreen op het dashboard gemonteerd wordt. Als de auto stilstaat, kan de bestuurder hiermee deelnemen aan online videoconferenties en foto’s en video’s maken.

  Conclusie?

  Mercedes-Benz en BMW geven elkaar nog steeds geen duimbreed toe. De 5-Reeks en E-Klasse leggen beide de klemtoon op comfort, energetische efficiëntie en digitale suprematie. Kiezen op feiten of cijfers is dan ook moeilijk. Zelfs in het zakelijke segment zal emotie en stijl ditmaal de doorslag moeten geven…