Terug naar overzicht

Duel BYD Dolphin vs Opel Corsa Electric MY2024

Opel heeft zijn huis-tuin-en-keukenmodel Corsa opgefrist, digitaal geoptimaliseerd en van een grotere batterij voorzien. Hij wordt gechallenged door de gloednieuwe Dolphin van het Chinese BYD, die onder zijn bijzondere uiterlijk heel wat troeven verbergt.  

    De eerste elektrische Corsa uit 2019 was voorzien van een 100 kW sterke elektromotor en een batterij van netto 45 kWh, goed voor een rijbereik van 330 kilometer. De vernieuwde Corsa Electric is nog steeds verkrijgbaar met deze aandrijflijn, maar voortaan is er ook een ‘Long Range’-versie. Die combineert een 3,1 kWh grotere accu met een zuinigere en krachtigere motor (115 kW) om de actieradius met 70 kilometer te boosten tot over de 400 kilometer. 

    BYD (Build Your Dreams) is met de Dolphin intussen toe aan zijn vijfde model voor de Europese markt. Net als zijn grotere broers heeft deze ruime stadswagen een kobaltvrije lithium-ijzerfosfaataccu, die hier 60 kWh groot is en een rijbereik van 427 kilometer mogelijk maakt volgens de WLTP-norm. De elektromotor levert een flinke 150 kW en zorgt voor erg pittige acceleraties. Later volgt een instapversie met bescheidener prestaties.

    Sportief versus luxe

    De Opel Corsa Electric Long Range is er enkel als sportieve GS-uitvoering. Die herken je aan de ledachterlichten en de zwarte uitvoering van de belettering, het dak en de B-stijl. Ook het interieur van de Opel Corsa Electric Long Range is overgoten met een sportief sausje. De Corsa is echter niet de ruimste auto in zijn segment. Qua infotainment zet het model een flinke stap voorwaarts: het nieuwe systeem s krachtiger dan voorheen, laat zich bedienen via een breedbeeldscherm van 10 duim en kan over-the-air worden geüpdatet.

    De BYD Dolphin is heel wat genereuzer met binnenruimte. De afwerking staat op een hoog niveau, al ogen de materialen niet altijd even smaakvol. Typisch voor BYD is het grote aanraakscherm dat zowel verticaal als horizontaal opgesteld kan worden. Het laat zich vrij vlot bedienen en reageert snel. Ook hier kan de software continu bijgewerkt en uitgebreid worden. De uitrusting kan in het algemeen enkel maar als erg compleet, ja zelfs luxe omschreven worden.  

    Standaard warmtepomp

    De Corsa Electric biedt drie rijmodi: Normal, Eco en Sport. Enkel in de laatste stand heb je de voltallige pk’s en Newtonmeters ter beschikking. Ook de remmen kun je volgens twee standen instellen: Normal en Brake. In de normale stand is er amper sprake van regeneratief remmen. Wil je toch meer kWh terugwinnen bij het uitbollen, dan moet je op de B-toets op de middenconsole duwen. De laadprestaties zijn doorsnee: snelladen kan hij aan 100 kW, gewoon laden aan 11 kW sterke driefasige wisselstroom. Een warmtepomp is inbegrepen.

    Ook bij de BYD Dolphin is dat het geval. Zijn snellaadvermogen is beperkt tot 88 kW, maar gewoon laden kan standaard met 11 kW, wat dan weer helemaal volgens de norm is. Een leuk extraatje betreft de Vehicle-to-Load-functie. Daarmee kun je elektrische apparaten voeden met stroom uit de batterij van de Dolphin. Rijden doet de Dolphin heel comfortabel. De regeneratieve remwerking kun je via het aanraakscherm regelen, samen met tientallen andere parameters en rijsystemen.

    Conclusie?

    De vernieuwde Opel Corsa zet zijn manco’s recht en is ruimer inzetbaar door zijn grotere accu en zuinigere motor. De BYD Dolphin is ruimer, comfortabeler en beter uitgerust, maar komt qua imago en design minder sterk uit de bus, terwijl het aantal dealers beperkt is.