Terug naar overzicht

Duel Fiat 500e versus Citroën C3

Elektrische stadsauto’s met een aanvaardbaar prijskaartje én een redelijk rijbereik, die zijn dun gezaaid. De zonet gelanceerde Citroën C3 is dan ook een welkome nieuwkomer in het segment waarin de Fiat 500e tot nog toe de scepter zwaaide.  

    Fiat en 500 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Terwijl hij vroeger verkrijgbaar was met benzine-, diesel- en aardgasmotoren bestaat de jongste generatie van de Cinquecento enkel als elektrische auto. Het gamma omvat niet minder dan drie koetswerkvarianten: naast de gewone driedeurs is er ook een cabrio en een “3+1”. Die laatste biedt een bijkomend deurtje aan de rechterzijde dat omgekeerd scharniert en de instap naar de achterbank een stuk vlotter maakt. 

    Ook de Citroën C3 is een absoluut Europees succesnummer. In ons land was het model verschillende jaren op rij de meest verkochte auto. De nieuwe generatie trekt een streep onder zijn monovolume-erfgoed. Zoals de trend dat dicteert, meet hij zich een SUV-look aan. Hij oogt zelfs behoorlijk hoekig voor een Citroën. De belangrijkste evolutie zit echter onderhuids: hij komt in eerste instantie alleen als elektrische auto op de markt.

    Handig formaat

    De voornaamste reden om de Fiat 500 of Citroën C3 te kiezen is vanzelfsprekend hun compacte formaat. De Fransoos is 4,01 meter lang en 1,76 meter breed en torent 1,57 meter boven het asfalt uit. Hij belooft een iets ruimer interieur dan voorheen en je zit ook 10 centimeter hoger dan in de gemiddelde stadsauto in het segment. De moduleerbaarheid van de koffer wordt verzekerd door een in twee delen (60/40) neerklapbare achterbank. Als die recht op staat, kun je een flinke 310 liter aan spullen meenemen.

    De Italiaanse stadsauto is een slagje kleiner: hij is slechts 3,63 meter lang en 1,68 meter breed, maar toch zit je niet krap in het mooi afgewerkte interieur. Dat ademt meer kwaliteit uit dan je zou verwachten. Hij is overigens maar 4 centimeter lager dan de Citroën, die duidelijk hoger op zijn poten staat. Hét punt waarop de Fiat toegevingen heeft gedaan, is de kofferruimte. Die is amper 185 liter groot, maar gelukkig kun je hem uitbreiden naar 550 liter door de achterbank neer te klappen.  

    Tot 331 kilometer rijbereik

    De accu van de Fiat 500e komt in twee formaten: 24 kWh en 42 kWh. De kleinste variant brengt je 190 kilometer volgens de WLTP-norm, de grote biedt een comfortabeler rijbereik van 331 kilometer. Afhankelijk van de batterijgrootte krijg je ofwel 70, ofwel 87 kW aan vermogen mee. Snelladen gaat met maximaal 50 respectievelijk 85 kW. Gewoon laden kan met 11 kW in beide gevallen als je over driefasige wisselstroom beschikt.

    Bij Citroën kun je niet kiezen: je krijgt altijd een batterij mee van 45 kWh. Die is van het LFP-type, wat hem duurzamer maakt, en belooft een theoretisch rijbereik dat dat van de Fiat 500 met grote accu evenaart. Ook het motorvermogen is zeer gelijkaardig: de C3 beschikt over 83 kW. De snellaadprestaties zijn ietsje beter dan bij de Fiat: de Citroën kan 100 kW aan gelijkstroom aan. De boordlader laat je dan weer de keuze tussen 7 (monofasig) en 11 kW (driefasig)

    Conclusie?

    De Citroen C3 is door zijn vijf deuren en grotere koetswerk handiger dan de Fiat en overtroeft hem lichtjes qua elektrische prestaties. De Italiaan heeft ontegenzeggelijk massa’s charme en staat qua afwerking een trapje hoger, terwijl je hem door zijn erg compacte formaat op een zakdoek parkeert.