Terug naar overzicht

Duel preview Volvo EX30 versus DS 3 E-Tense

Volvo breidt zijn gamma naar onderen uit met de verrassende EX30. Deze elektrische en digitale powerhouse kent eigenlijk maar één concurrent: de DS 3 E-Tense. Terwijl de Zweed uit een sportief vaatje tapt, pampert de Fransoos je met haute couture. 

    Volvo waagt zich voor het eerst in het segment van de premium urban cross-overs met de EX30. Die heeft heel wat trekjes weg van grote broer EX90 maar is meer hatchback dan SUV. Hij is zo’n 4,23 meter lang, 1,84 meter breed (zonder de spiegels) en 1,56 meter hoog. Dat is flink wat compacter en lager dan de XC40. Zijn doelpubliek? Voormalige V40-rijders en natuurlijk klanten die normaal bij de andere premiummerken zouden shoppen.

    DS Automobiles is eigenlijk het enige merk waarvan Volvo enige oppositie hoeft te verwachten. De DS 3 draait al enkele jaren mee en is in tegenstelling tot de EX30 ook verkrijgbaar met een benzinemotor. Als elektrische E-Tense kan hij echter veel meer bedrijfsautorijders aanspreken. Ook hier geldt dat de beoogde cliënteel vooral mensen betreft die bij de Duitse luxemerken hun gading niet vinden. Toch zou de ‘3’ haast niet verder verwijderd kunnen staan van de EX30.

    Kracht versus souplesse

    De Volvo EX30 biedt de keuze uit drie aandrijfcombinaties, de ene nog pittiger dan de andere. De instapper heet Single Motor, produceert al 200 kW (272 pk) en beschikt over een LFP-batterij van 49 kWh netto waarmee hij 344 kilometer ver geraakt. De Extended Range koppelt dezelfde elektromotor aan een LMC-accu van 64 kWh netto om het rijbereik te boosten naar 480 kilometer. De Twin Performance levert liefst 315 kW (428 pk) en is daarmee de krachtigste en snelste Volvo ooit: in 3,6 seconden zit je aan 100 km/h.…
    Mikt de Volvo op prestaties, dan schrijft de DS souplesse en raffinement hoog in het vaandel. De DS 3 E-Tense gebruikt een veel ‘normalere’ elektromotor van 115 kW (156 pk). Zijn batterij heeft een netto-inhoud van 50,8 kWh, waarmee hij in staat is om 402 kilometer af te leggen volgens de WLTP-cyclus. Dat is een pak meer dan de 341 kilometer van zijn voorganger. De verbeterde autonomie vloeit onder meer voort uit de toevoeging van een warmtepomp en een hogere mate van energierecuperatie.

    Twee aparte werelden

    Het 12,3 duim grote hogeresolutiedisplay in het interieur van de EX30 is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. De belangrijkste rij-informatie wordt bovenaan getoond en er is een contextuele balk onderaan met snelkoppelingen. Het systeem draait op krachtige Android Automotive-software en omvat Google Assistant en Google Maps. Elk van de vier beschikbare interieursferen doet een beroep op gerecycleerde en hernieuwbare materialen. Naar leder zoek je vergeefs: Volvo stapt helemaal af van dierlijke materialen.
    Bij DS is leder wel degelijk van de partij. Het krijgt een bevallig horlogebandmotief, waarmee DS Automobiles benadrukt dat het een ambachtelijke insteek hanteert. Ook de Clous de Paris-guilloches verwijzen naar de wereld van de haute horlogerie. Qua infotainment komt de DS 3 wat bescheidener voor de dag. Het display is 10,3 duim groot, maar het digitale ecosysteem biedt uitgebreide personalisatiemogelijkheden alsook een geavanceerde spraakherkenning.

    Conclusie?

    De EX30 is opmerkelijk krachtig en high-tech voor een Volvo en trekt de kaart van de duurzaamheid. De DS 3 mikt vooral op stijlzoekers met een zwak voor designdetails en Franse luxe.