Terug naar overzicht

Duel BMW iX1 vs Volvo C40 Recharge

BMW lanceerde onlangs de nieuwe elektrische iX1, die op heel wat vlakken de lat hoger legt. Hij kruist de degens met de in België gebouwde Volvo C40, die zopas een flinke technische update kreeg.  

  De iX1 is niet meer of niet minder dan de elektrische versie van de nieuwe X1. Die is in alle richtingen gegroeid en lijkt haast net zo groot als de X3, die al een dagje ouder wordt en zware concurrentie ondervindt van zijn kleine broer. Deze groeischeut vertaalt zich in een riante binnenruimte en een groter koffervolume. De iX1 beschikt over 490 liter en kan worden uitgebreid tot 1.495 door de achterbank neer te klappen.

  De in Gent geproduceerde Volvo C40 is intussen bijna twee jaar op de markt. Deze coupébroer van de populaire XC40 werd voor modeljaar 2023 grondig geüpdatet, met name aan de aandrijflijn. Hij staat wat hoger op zijn poten dan de BMW en speelt de designkaart, maar ondanks zijn duikende daklijn biedt hij toch voldoende hoofdruimte achterin. Ook qua koffer hoeft hij niet onder te doen: 489 liter is perfect vergelijkbaar met de iX1, maar met de achterbank plat strandt hij op een matige 1.205 liter.

  Geen keuze versies drie opties

  De iX1 bestaat momenteel enkel als xDrive30. Die beschikt over een elektromotor op zowel de voor- als de achteras. Het gecombineerde piekvermogen bedraagt daarmee 230 kW (313 pk). Een sprintje van nul naar honderd duurt slechts 5,7 seconden. Wie dat potentieel niet overmatig benut en vooral gebruikmaakt van de intelligente, proactieve energierecuperatie, moet ongeveer 400 kilometer uit de accu van 66,5 kWh kunnen halen. Opladen kan met wisselstroom van 11 kW, maar als optie is er ook een boordlader van 22 kW. Aan een snellader kan de iX1 zo’n 130 kW afnemen.

  Het gamma van de Belgische Zweed is veel uitgebreider. Je kan kiezen uit de Single Motor, de Extended Range en de Twin Motor. De meest interessante versie is ongetwijfeld de middelste. Zijn elektromotor zet 252 pk op de achterwielen en wordt gevoed door een accu van 79 kWh. Daarmee moet hij in theorie 600 kilometer kunnen halen. Reken in de praktijk op zo’n 500. Ook qua snellaadvermogen overtroeft hij de Duitser: 205 kW is flink wat meer. De boordlader houdt het bij 11 kW.

  BMW Ix1 Xdrive

  Scandinavisch versus Teutoons

  De manier waarop je de BMW bedient, is radicaal anders dan bij zijn voorganger. De iDrive-interface werd met pensioen gestuurd: voortaan manage je het infotainment via een centraal aanraakscherm, het stuurwiel of de intuïtieve spraakbediening. Het systeem kan levenslang worden geüpdatet en uitgebreid met nieuwe apps. Zo rij je nooit met een verouderde auto rond. Voor de rest mag de afwerking gezien worden en is de sfeer typisch BMW. Ook de rijdynamiek is dat.

  De Volvo pakt uit met een wat knusser interieur, dat deels is opgetrokken uit gerecyclede materialen. Dat doet geen afbreuk aan de kwaliteitsindruk. De stoelen zitten naar goede traditie uitstekend en zijn veelvuldig regelbaar. Geen Curved Display hier, zoals bij zijn Duitse concurrent, maar een verticaal geïntegreerde tablet die wordt aangestuurd door continue updatebare Google-software. Qua rijervaring helt de balans eerder naar comfortabel dan naar sportief.

  Volvo C40

  Conclusie?

  De Volvo C40 Extended Range overtuigt sinds zijn recente update met zijn knappe rijbereik en mikt op stijlzoekers met een zwak voor Zweedse flair. De BMW iX1 speelt de kaart van de rijdynamiek en is iets praktischer.