Terug naar overzicht

Duel preview VW ID.7 versus Hyundai Ioniq 6

Na de 3, 4, 5 en de Buzz is het nu aan de ranke ID.7 om het mooie weer te maken bij Volkswagen. Hij strijkt neer in het E-segment, waarin hij een bijzondere rivaal ontmoet: de erg gestroomlijnde Hyundai Ioniq 6.

  Volkswagen is niet aan zijn proefstuk toe qua elektrische auto’s. Het ID-gamma wordt gestaag uitgebreid en voor het eerst doet een limousine er zijn intrede. De haast vijf meter lange elektrische ID.7 getuigt van een uitgerijpt concept en moet de huidige VW Passat-, ja zelfs Arteon-rijder kunnen aanspreken. Daartoe beschikt hij over een brede waaier aan troeven, waaronder een rijbereik van 700 kilometer.

  Ook de Ioniq 6 van Hyundai schermt met een groot rijbereik: volgens de WLTP-cyclus haalt hij 614 kilometer. Het platform van de 4,86 meter lange Ioniq 6 is dat van de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6, maar zijn looks zijn totaal anders. Alles aan zijn banaanvormige, gebogen profiellijnen staat in het teken van de aerodynamica. Hyundai kleeft er dan ook met trots de bijnaam “Electrified Streamliner” op.

  Vorm versus functie

  Volkswagen heeft zijn elektrische zaakjes intussen goed geregeld. De ID.7 stijgt dan ook op heel wat vlakken boven de concurrentie uit. Figuurlijk dan toch, want hij is behoorlijk laag, om de luchtweerstand te beperken. Deze lange vijfdeurs verwent je met een zee van ruimte, een flinke koffer van 532 liter en een knap afgewerkt interieur dat sereniteit en welzijn uitademt. Het infotainment is een verademing en de standaard head-updisplay een heuse toegevoegde waarde.

  Terwijl de snuit van de Ioniq 6 behoorlijk vlak is – letterlijk en figuurlijk – wordt het ontwerp des te spannender naarmate je naar achteren loopt. Jammer genoeg beperkt de taps toelopende derrière de doorlaadopening van de kofferbak en 401 liter is niet bepaald een waarde die strookt met de roeping van een reiswagen. Als je daarmee kunt leven, geniet je eveneens van een ruim en comfortabel interieur. Het geavanceerde infotainmentsysteem bestaat uit twee horizontaal naast elkaar geschikte displays van 12 duim.

  VW ID7

  Rijbereik versus laadsnelheid

  Dé troef van de Ioniq 6 is ongetwijfeld zijn batterij met 800V-technologie. Daarmee kan deze elektro-Koreaan tot 350 kW (!) onttrekken aan een snellader, zodat 18 minuten volstaan om de laadstatus van 10 naar 80 procent op te krikken en je reis verder te zetten. Aan een gewone lader houdt deze Hyundai het bij een doorsnee 11 kW aan driefasige wisselstroom. Een leuk extraatje is dat je op de laadpoort een adapter kunt aansluiten waarmee je via de Vehicle-to-loadfunctie om het even welk elektrisch apparaat van stroom kunt voorzien.

  De laadprestaties van de VW ID.7 zijn iets minder indrukwekkend, maar 170 kW is zeker geen slechte waarde. Zijn boordlader is eveneens geschikt voor driefasige wisselstroom van 11 kW. De ID.7 kan niet tippen aan de Hyundai qua snellaadvermogen, maar hij doet zijn rivaal wel de broek af qua rijbereik. VW belooft 700 kilometer als je voor de versie met 85 kWh-accu en achterwielaandrijving gaat. De meeste klanten zullen allicht opteren voor de 77 kWh-variant, die met 615 kilometer voor de meeste rijders voldoende bewegingsvrijheid zal bieden.

  Hyundai Ioniq 6

  Conclusie?

  De VW ID.7 heeft alle troeven in huis om de langeafstandsrijder te overtuigen. Dat geldt ook voor de Ioniq 6, die wat extravaganter uit de hoek komt en met zijn 800V-technologie daarenboven supersnel kan laden.