Terug naar overzicht

Duel preview Hyundai Kona Electric vs Peugeot e-2008

Het segment van de kleine elektrische cross-overs krijgt er met de nieuwe Hyundai Kona een te duchten speler bij. Hij kruist de degens met de onlangs gefacelifte Peugeot 2008. 

  De Hyundai Kona maakt op alle vlakken een flinke sprong. De nieuwkomer is 15 centimeter langer dan zijn voorganger en dat is goed nieuws voor de beenruimte achterin. Je zou haast kunnen stellen dat de nieuwe Kona naar een hoger segment is opgeklommen. Dat geldt ook voor de uitstraling en aankleding. Hij ziet er een beetje als een compacte, gladdere Tucson uit. Opvallend is de dunne ledstrook die onder de motorkap doorloopt.

  Voor de vernieuwde 2008, die qua afmetingen noch kofferruimte wijzigde, koos Peugeot ervoor om de zoals het merk het zelf noemt “katachtige” identiteit te versteken. Zo werd de grille verbreed en zien we onder de koplampen drie grote klauwen als dagrijverlichting. Ook achteraan werd de lichtsignatuur hertekend, met nieuwe ledachterlichten die opnieuw visueel doen denken aan drie klauwen.

  Focus op kwaliteit

  Trek de bestuurdersdeur van de Kona open en je voelt meteen dat Hyundai geïnvesteerd heeft in de waargenomen kwaliteit. Je wordt omringd door mooie materialen en digitaal lekkers. Waar je vroeger de transmissie in D, N, R of P zette aan de hand van een rijtje toetsen op de middenconsole, moet je nu je toevlucht nemen tot een hendel aan het stuur. Daardoor kon er ruimte worden vrijgemaakt voor een opbergvak tussen de voorstoelen.

  De i-Cockpit van de Peugeot 2008 is veel complexer van opbouw. Het kleine stuurtje blijft van de partij, maar het instrumentenbord kreeg een update. De tellers zijn nu digitaal en alle versies krijgen ook een centraal aanraakscherm van 10 duim waarmee het infotainment kan worden bediend. Voor de stoelen voorziet Peugeot andere stoffen en op de GT-uitvoering heb je voortaan recht op alcantara.

  340 tot 514 kilometer

  Beide elektrische cross-overs zijn verkrijgbaar in twee versies: een instapper met standaardaccu en een krachtigere variant met grote batterij. Bij de Peugeot begint het aanbod bij de 100 kW-uitvoering gekoppeld aan een 50 kWh-accupakket (netto 46 kWh). Die belooft een rijbereik van 340 kilometer. Niet genoeg? Kies dan de 115 kW-versie met 54 kWh (50 kWh netto), die de kaap van 400 kilometer rondt.

  Bij Hyundai geraakt de standaardversie al 377 kilometer ver met 48 kWh netto en krijg je van meet af aan 115 kW aan vermogen. Werkelijk indrukwekkend is de topversie. Zijn vermogen van 160 kW zorgt voor supervlotte acceleraties en met 65 kWh brengt hij je tot 514 kilometer ver met een volle acculading. Zijn laadprestaties zijn echter niet beter dan die van de Peugeot: beide modellen halen 100 kW aan een snellader en beschikken over een boordlader van 11 kW voor driefasige wisselstroom.

  Conclusie?

  De Peugeot e-2008 is overtuigender dan ooit, zeker als je voor de versie met de grotere accu gaat. Wie het nec plus ultra wil, kan terecht bij de Kona Electric 65 kWh. Die laat werkelijk niets te wensen over.