Terug naar overzicht

Duel preview VW ID.3 2023 vs Peugeot e-308

Volkswagen stak onlangs zijn “Golf van de 21ste eeuw” in het nieuw om weerwerk te kunnen bieden tegen de immer talrijke concurrenten. Eentje daarvan is de nieuwe Peugeot e-308, die uit een heel ander vaatje tapt dan zijn Duitse segmentgenoot.

  Je moet de oude en nieuwe ID.3 al bijna naast elkaar parkeren om de verschillen te spotten. Een opmerkzame blik leert dat de motorkap visueel werd uitgerekt door de zwarte strip onder de voorruit te verwijderen. In de voorbumper zitten voortaan air curtains om de lucht beter rond de wielen te geleiden. Hoe dan ook laat deze Volkswagen geen twijfel bestaan rond het feit dat hij elektrisch is, getuige zijn gladde oppervlakken en korte snuitje.

  Bij de Peugeot e-308 is dat helemaal anders. Hij werd namelijk samen met de niet-elektrische 308’s ontwikkeld en valt enkel maar als EV te herkennen door enkele logo’s en details. Hij oogt dan ook klassieker dan de VW, een keuze die sommige klanten allicht weten te smaken. Door deze keuze kon de ruimte echter niet optimaal worden benut, want ondanks zijn langere koetswerk biedt hij vanbinnen niet meer plaats.

  High-tech versus sober

  Peugeot wil zijn 308 op het niveau van de BMW 1-Reeks en Mercedes A-Klasse positioneren. Het heeft dan ook zwaar ingezet op waargenomen kwaliteit en design. Het “i-Cockpit”-interieur is een feest voor het oog, voor zover je van complexe vormen en diverse materiaalcombinaties houdt. Het kleine stuurtje doet denken aan dat van een Playstation en heeft evenveel voor- als tegenstanders. De twee grote displays maken het high-tech sfeertje compleet.

  Dan gaat het er aan boord van de VW ID.3 veel soberder aan toe. De update van 2023 bracht zachtere oppervlakken met schuimvulling met zich mee, voor een aangenamer gevoel. Ook werden de deurpanelen hertekend en gaan ze voortaan getooid met een grote lap microvezeltextiel dat voor 71 procent uit gerecycleerde grondstoffen bestaat. De contraststiksels zorgen voor de finishing touch. Bovendien kreeg het infotainment extra functies en is de menustructuur nu logischer en helderder van opbouw.

  Niet zoveel keuze

  Volkswagen heeft het gamma van de ID.3 intussen uitgedund. Zo kun je enkel nog maar kiezen tussen twee accutypes en evenveel afwerkingsniveaus. De motor achteraan levert steeds 150 kW. Op papier biedt de versie met de grote batterij (77 kWh) een rijbereik van 559 kilometer. De 58-kWh-variant houdt het bij 425 kilometer. De boordlader kan 11 kW aan, aan een snellader kun je tot 170 kW onttrekken. Handig: dankzij de Plug&Charge-functie hoef je geen badge meer voor de kaartlezer te houden.

  Bij Peugeot heb je helemaal geen keuze: de aandrijving wordt altijd verzekerd door een 115 kW sterke motor voorin, die gevoed wordt door een accu van 51 kWh. Geen wonder dus dat deze elektrische leeuw geen sprint- of actieradiusrecords breekt, maar 410 kilometer is zeker niet slecht te noemen. We rekent, stelt vast dat hij zuiniger rijdt dan de ID.3 met kleine batterij. Wel is zijn snellaadvermogen beperkt tot 100 kW. Aan een wallbox laadt hij eveneens aan 11 kW als je over driefasige wisselstroom beschikt. 

  Conclusie?

  De Peugeot e-308 voelt luxueuzer aan en springt zuiniger om met energie, hoewel hij niet specifiek als EV werd ontwikkeld. De VW ID.3 is dat wel en kan daardoor ook meer batterijcellen kwijt in zijn buik, zodat hij minder vaak moet laden.