Terug naar overzicht

Duel preview Tesla Model 3 versus Polestar 2

Twee van de meest verkochte elektrische auto's in België werden onlangs grondig vernieuwd. Met name hun elektrische rijbereik ging er met rasse schreden op vooruit: ze halen beide ruim 600 kilometer in hun Long Range-uitvoering.

    Tesla kleeft de bijnaam ‘Highland’ op de geüpdatete Model 3, die zich aan de buitenzijde onderscheidt door zijn nieuwe koplampen en de heldere, in de kofferklep geïntegreerde achterlichten. Er werd vooral aan de stroomlijn geschaafd, wat het windgeruis reduceert en het rijbereik vergroot. De Cx-waarde zakte van 0,23 naar 0,219, een record in dit segment. Tesla heeft ook extra geluiddemping voorzien voor nog meer rust aan boord.

    De facelift van de Polestar 2 is minder verregaand. De enige duidelijk zichtbare exterieurwijziging betreft de grille, die nu helemaal vlak is en het label “Smart Zone”-krijgt. Achter dit paneel in koetswerkkleur zitten alle camera’s en sensoren voor de geavanceerde rijhulpsystemen verwerkt. Polestar laat ook weten dat de koolstofvoetafdruk gelinkt aan de productie van de ”2” verder kon worden teruggedrongen, meer in het bijzonder dankzij de nieuwe batterijen.

    Tesla en Polestar zijn mekaar waard

    Dat de Tesla Model 3 een groter rijbereik heeft dan voorheen, ligt niet aan zijn (ongewijzigde) accu, maar aan zijn lagere luchtweerstand en efficiëntere banden. De 208 kW sterke Standard Range haalt voortaan 513 kilometer uit een netto capaciteit van 57,5 kWh. Nog meer vermogen en actieradius vind je bij de Long Range Dual Motor. Met zijn 366 kW is hij elke sportwagen te snel af. Zijn accu is netto nog steeds 75 kWh groot, maar brengt je voortaan wel 678 kilometer ver (WLTP).

    De vernieuwde Polestar 2 laat je kiezen uit drie aandrijfvarianten. In tegenstelling tot vroeger worden bij de Single Motor-versies de achterwielen aangedreven. De Standard Range haalt voortaan 546 kilometer met zijn vernieuwde aandrijflijn. De Long Range-variant kan zelfs een rijbereik van wel 655 kilometer voorleggen dankzij een nieuwe 79 kWh-batterij. Dezelfde accu zit ook in de derde variant (Dual Motor), die op de vier wielen wordt aangedreven en over 310 kW beschikt voor ronduit flitsende prestaties.

    Tesla Model 3

    Sober versus strak

    Het interieur van de Model 3 heeft altijd al in het teken gestaan van soberheid, maar de Highland gaat nog een stapje verder. De hendels aan het stuurwiel werden vervangen door bedieningselementen op het stuurwiel. Dat zal allicht enige gewenning vergen, net als de automatische schakelfunctie, die hij overneemt van de Model S en Model X. De Model 3 ‘weet’ aan de hand van de context of je vooruit of achteruit wil rijden.

    Bij de Polestar 2 modeljaar 2024 vallen er geen wijzigingen te melden aan het interieur. Dat maakt nog steeds uitvoerig gebruik van gerecycleerde materialen en getuigt van een oerdegelijke assemblage. Het infotainment draait op Android en is net zo intuïtief als dat van de Model 3. Die zag zijn centrale scherm met 0,4 duim groeien en biedt voortaan ook achterin een display voor airco en entertainment. De gebruikte materialen gingen erop vooruit, maar premium kun je dit niet echt noemen.

    Conclusie?

    De Tesla Model 3 Highland haalt extra rijbereik uit zijn gladdere koetswerk, terwijl de Polestar 2 hetzelfde doel bereikt door aan zijn batterijen en motoren te sleutelen. Meer dan ooit zijn ze elkaar waard en is kiezen een kwestie van prioriteiten.