EV Vooruitblik - Fisker Ocean, een zee van vernieuwing

    woensdag 9 maart 2022

    De visionaire autobouwer Henrik Fisker kondigt met de trots de nakende productiestart van de Ocean aan. Deze elektrische cross-over kruist de degens met onder meer de Tesla Model Y, Toyota bZ4X en VW ID.4 en kan rekenen op enkele unieke troeven.

    Fisker Ocean

    De Fisker Ocean ziet er niet alleen fascinerend uit, hij kan ook uitpakken met knappe specificaties. Afhankelijk van de versie haalt hij 440 kilometer of 630 kilometer (WLTP-schatting) uit zijn batterij. De krachtigste versie zou aan 3,9 seconden genoeg hebben om van nul naar honderd te accelereren. De standaarduitvoering klokt af op 7,9 seconden.

    Duurzaam en kwaliteitsvol

    Fisker gaat bovendien prat op een uitzonderlijke bouwkwaliteit en de beste aandrijftechnologie op de markt. Die ontwikkelt het bedrijf overigens niet (geheel) zelf: hij koopt ze aan bij gerenommeerde toeleveranciers. Verantwoordelijk voor de productie van de Ocean is Magna Steyr in Oostenrijk. Daar worden onder meer ook de Mercedes-Benz G-Klasse, Jaguar E-Pace en I-Pace, de BMW Z4 en de Toyota Supra gebouwd.

    Fisker is zo zeker van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Ocean dat hij zes jaar totale waarborg biedt op de auto. De aandrijflijn is gedekt gedurende tien jaar of 100.000 kilometer en van de goede werking van de batterij ben je verzekerd gedurende 10 jaar of 160.000 kilometer.

    Wat maakt Fisker zo bijzonder?

    Goed om weten is verder dat de Ocean veelvuldig gebruikmaakt van gerecycleerde materialen voor het interieur en voor de wielafdekkingen. De duurdere uitvoeringen beschikken ook over een roterend scherm, Revolve geheten. Dit aanraakdisplay van 17 duim kan van de verticale, klassieke bedieningsmodus roteren naar een horizontale stand die Fisker “Hollywood Mode” noemt, om zo volop te genieten van een heuse cinema-ervaring als je een Netflixje wilt bekijken.

    Minstens zo interessant is de PowerHouse-functie: een bidirectionele boordlader waarmee je de batterij van je Ocean kunt gebruiken als stroombron voor je huis wanneer er zich een stroompanne voordoet. Smart grid of V2G (vehicle to grid) staat blijkbaar nog niet op het programma.

    Met de PowerShare-functie kun je de stroom in de batterij van de Ocean broederlijk delen met een gestrande mede-EV-rijder, zodat die tot aan de volgende laadpaal kan raken. Ook elektrische apparaten (lampen, laptops, e-bikes, steps, barbecues…) kun je voeden met de accu van de Ocean, net als bij de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5, bijvoorbeeld.

    Hoeveel zal de Fisker Ocean kosten?

    De instapprijs zou naar schatting € 42.000 inclusief btw bedragen. We verwachten dat de orderboekjes tegen de zomer openen in Europa.

    Fisker Ocean

    Meer weten over elektrisch rijden? 

    Athlon eMobility maakt je wegwijs