EV Vooruitblik - Fisker Ocean, een zee van vernieuwing

  woensdag 9 maart 2022

  De visionaire autobouwer Henrik Fisker kondigt met de trots de nakende productiestart van de Ocean aan. Deze elektrische cross-over kruist de degens met onder meer de Tesla Model Y, Toyota bZ4X en VW ID.4 en kan rekenen op enkele unieke troeven.

  Fisker Ocean

  De Fisker Ocean ziet er niet alleen fascinerend uit, hij kan ook uitpakken met knappe specificaties. Afhankelijk van de versie haalt hij 440 kilometer of 630 kilometer (WLTP-schatting) uit zijn batterij. De krachtigste versie zou aan 3,9 seconden genoeg hebben om van nul naar honderd te accelereren. De standaarduitvoering klokt af op 7,9 seconden.

  Duurzaam en kwaliteitsvol

  Fisker gaat bovendien prat op een uitzonderlijke bouwkwaliteit en de beste aandrijftechnologie op de markt. Die ontwikkelt het bedrijf overigens niet (geheel) zelf: hij koopt ze aan bij gerenommeerde toeleveranciers. Verantwoordelijk voor de productie van de Ocean is Magna Steyr in Oostenrijk. Daar worden onder meer ook de Mercedes-Benz G-Klasse, Jaguar E-Pace en I-Pace, de BMW Z4 en de Toyota Supra gebouwd.

  Fisker is zo zeker van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Ocean dat hij zes jaar totale waarborg biedt op de auto. De aandrijflijn is gedekt gedurende tien jaar of 100.000 kilometer en van de goede werking van de batterij ben je verzekerd gedurende 10 jaar of 160.000 kilometer.

  Wat maakt Fisker zo bijzonder?

  Goed om weten is verder dat de Ocean veelvuldig gebruikmaakt van gerecycleerde materialen voor het interieur en voor de wielafdekkingen. De duurdere uitvoeringen beschikken ook over een roterend scherm, Revolve geheten. Dit aanraakdisplay van 17 duim kan van de verticale, klassieke bedieningsmodus roteren naar een horizontale stand die Fisker “Hollywood Mode” noemt, om zo volop te genieten van een heuse cinema-ervaring als je een Netflixje wilt bekijken.

  Minstens zo interessant is de PowerHouse-functie: een bidirectionele boordlader waarmee je de batterij van je Ocean kunt gebruiken als stroombron voor je huis wanneer er zich een stroompanne voordoet. Smart grid of V2G (vehicle to grid) staat blijkbaar nog niet op het programma.

  Met de PowerShare-functie kun je de stroom in de batterij van de Ocean broederlijk delen met een gestrande mede-EV-rijder, zodat die tot aan de volgende laadpaal kan raken. Ook elektrische apparaten (lampen, laptops, e-bikes, steps, barbecues…) kun je voeden met de accu van de Ocean, net als bij de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5, bijvoorbeeld.

  Hoeveel zal de Fisker Ocean kosten?

  De instapprijs zou naar schatting € 42.000 inclusief btw bedragen. We verwachten dat de orderboekjes tegen de zomer openen in Europa.

  Fisker Ocean

  Meer weten over elektrisch rijden? 

  Athlon eMobility maakt je wegwijs

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer