Terug naar overzicht

In 5 stappen naar een mobiliteitsbudget voor jouw bedrijf

Je medewerkers kijken nu heel anders naar hun mobiliteit dan enkele jaren geleden. En die shift is nog maar ingezet. Vooral bij de jongste generatie is koning auto wat van zijn troon gevallen. Als HR-manager is je taak er dus zeker niet eenvoudiger op geworden. Daarom helpt Athlon je graag om je carpolicy om te turnen naar een mobiliteitspolicy die echt bij je medewerkers en je bedrijf past. Met een bedrijfswagen als mogelijkheid, maar niet als must. Het federale mobiliteitsbudget past perfect in deze visie. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudige stappenplan helpen we je op weg naar een flexibele, duurzame mobiliteit op maat.

5 stappen naar een mobiliteitsbudget
  1. Breng de wensen en noden in kaart. Organiseer een enquête bij je medewerkers die in aanmerking komen, zodat je weet wie graag wil overstappen en wat hij/zij concreet wenst inzake mobiliteitsvormen. Een leasefiets, deelauto’s, openbaar vervoer, een milieuvriendelijke lease-auto, maar ook een tussenkomst in de woonkosten behoort tot de mogelijkheden. 
  2. Leg alles vast in een policy. Bepaal de budgetten. Dat moet je doen aan de hand van de Total Cost of Ownership (TCO) van het huidige voertuig. Om die te berekenen kun je een beroep doen op specifieke tools – of natuurlijk je leasepartner.
  3. Organiseer een infosessie. Leg je medewerkers uit waarover het mobiliteitsbudget gaat, wie in aanmerking komt, hoe je de drie pijlers kunt invullen, wat de voordelen zijn, enzovoort..
  4. Stel een overeenkomst op met de werknemer. Wie wil overstappen op het mobiliteitsbudget, moet daartoe een schriftelijke aanvraag doen bij zijn werkgever. Het is ook raadzaam om een individuele overeenkomst op te stellen die als bijlage aan de arbeidsovereenkomst wordt gevoegd. 
  5. Beheer het budget. Er bestaan diverse tools om het mobiliteitsbudget op te volgen. Er zijn mobiliteitskaarten en -apps waarmee je de mobiliteitsvormen niet alleen kunt betalen, maar ook de saldi kunt consulteren. Op het einde van het jaar kun je zien welk restbedrag er eventueel moet worden uitbetaald.

  Het lijkt misschien een hele klus om alleen te klaren. Gelukkig kun je bij Athlon terecht voor begeleiding en zelfs een totale ontzorging. Meer weten over het mobiliteitsbudget en de mogelijkheden?