In 5 stappen naar een mobiliteitsbudget voor jouw bedrijf
vrijdag 4 juni 2021
Je medewerkers kijken nu heel anders naar hun mobiliteit dan enkele jaren geleden. En die shift is nog maar ingezet. Vooral bij de jongste generatie is koning auto wat van zijn troon gevallen. Als HR-manager is je taak er dus zeker niet eenvoudiger op geworden. Daarom helpt Athlon je graag om je carpolicy om te turnen naar een mobiliteitspolicy die echt bij je medewerkers en je bedrijf past. Met een bedrijfswagen als mogelijkheid, maar niet als must. Het federale mobiliteitsbudget past perfect in deze visie. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudige stappenplan helpen we je op weg naar een flexibele, duurzame mobiliteit op maat.

- Breng de wensen en noden in kaart. Organiseer een enquête bij je medewerkers die in aanmerking komen, zodat je weet wie graag wil overstappen en wat hij/zij concreet wenst inzake mobiliteitsvormen. Een leasefiets, deelauto’s, openbaar vervoer, een milieuvriendelijke lease-auto, maar ook een tussenkomst in de woonkosten behoort tot de mogelijkheden.
- Leg alles vast in een policy. Bepaal de budgetten. Dat moet je doen aan de hand van de Total Cost of Ownership (TCO) van het huidige voertuig. Om die te berekenen kun je een beroep doen op specifieke tools – of natuurlijk je leasepartner.
- Organiseer een infosessie. Leg je medewerkers uit waarover het mobiliteitsbudget gaat, wie in aanmerking komt, hoe je de drie pijlers kunt invullen, wat de voordelen zijn, enzovoort..
- Stel een overeenkomst op met de werknemer. Wie wil overstappen op het mobiliteitsbudget, moet daartoe een schriftelijke aanvraag doen bij zijn werkgever. Het is ook raadzaam om een individuele overeenkomst op te stellen die als bijlage aan de arbeidsovereenkomst wordt gevoegd.
- Beheer het budget. Er bestaan diverse tools om het mobiliteitsbudget op te volgen. Er zijn mobiliteitskaarten en -apps waarmee je de mobiliteitsvormen niet alleen kunt betalen, maar ook de saldi kunt consulteren. Op het einde van het jaar kun je zien welk restbedrag er eventueel moet worden uitbetaald.
Het lijkt misschien een hele klus om alleen te klaren. Gelukkig kun je bij Athlon terecht voor begeleiding en zelfs een totale ontzorging. Meer weten over het mobiliteitsbudget en de mogelijkheden?
Lees onze whitepaper “Wonen, werken en mobiliteit 2030”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Meer nieuws

Flexibele en duurzame mobiliteit: is jouw policy nog actueel?
18-05-2022
Gedeeltelijk thuiswerken is vandaag de norm. Bovendien willen steeds meer werknemers bewuste keuzes maken rond hun mobiliteit. Wil je als werkgever aantrekkelijk blijven, dan moet je mobiliteit veel breder zien dan de bedrijfswagen alleen.

Salarispakket? Deze extralegale voordelen maken je aantrekkelijk als kmo.
17-05-2022
Hoe trek je als kmo de beste werknemers aan zonder je loonkosten de pan te laten uit swingen? Simpel: door de arbeidsvoorwaarden af stemmen op de verwachtingen van vandaag en daarbij maximaal gebruik te maken van de fiscale voordelen. Een overzicht.

EV vooruitblik - Lexus RZ 450e: weerwerk voor de Audi Q4 e-tron
29-04-2022
Het Japanse luxemerk Lexus heeft er lang over gedaan om een elektrische cross-over op de markt te brengen, maar slaat met de RZ 450e spijkers met koppen. Hij werd van onderstel tot plafond ontwikkeld als een elektrische auto en introduceert heel wat technologische snufjes.