Terug naar overzicht

EV Vooruitblik - Nieuwe Mercedes C-klasse plug-inhybride: tot 100 km elektrisch

De onlangs onthulde nieuwe generatie van de Mercedes-Benz C-klasse is voortaan ook te bestellen als plug-inhybride. De batterij groeide flink, en toch is ze deze keer naadloos geïntegreerd zodat de koffer niet meer ontsierd wordt door een onhandige balk.

Mercedes C Hybrid

  Net als zijn voorganger draagt de nieuwe stekker-C het suffix 300e. Om direct met de twee belangrijkste cijfers in huis te vallen: hij huisvest een batterij van liefst 25,4 kWh en haalt daarmee een elektrisch rijbereik van zo’n 100 kilometer – een respectabele actieradius en ruim binnen de pendelafstand van de gemiddelde Belg.

  Topprestaties en toch lage CO2

  Deze nieuwe PHEV combineert een tweeliter-viercilinder van 204 pk (150 kW) en een koppel van 320 Nm met een elektromotor van 129 pk (95 kW) en 440 Nm. Dat levert een totaalvermogen op van 313 pk (230 kW) en een koppel van 550 Nm.

  In zijn berlinejasje brengt hij je in 6,2 seconden van 0 naar 100 km/h. De break doet er 0,1 seconde langer over. Zijn topsnelheid bedraagt 245 km/h (de break is 5 km/h “trager”) en in volledig elektrische modus haal je 140 km/h.

  De CO2-uitstoot is met 13 g/km verrassend laag. De C300e kwalificeert zich moeiteloos als ‘echte’ plug-inhybride vanuit fiscaal standpunt en is 100% aftrekbaar. Dat is uitstekend nieuws voor de TCO. Ook het VAA en de solidariteitsbijdrage zijn erg bescheiden.

  Halfuurtje snelladen

  De batterij van de C300e is niet alleen fors van formaat, hij kan ook aan een snellader gehangen worden, iets wat weinig plug-ins hem nadoen. Een halfuurtje laden moet dan volstaan om de batterij volledig te vullen.

  De auto kan zelf naar de elektrische rijmodus omschakelen wanneer dat het meest geschikt is, op basis van navigatiegegevens, topografie, snelheidsbeperkingen en verkeersomstandigheden.

  Zoals dat bij volledig elektrische auto’s gebruikelijk is, kun je de C300e met een pedaal besturen: als de voet van het gaspedaal wordt gehaald, remt de auto zo sterk af dat de voetrem vaak niet meer nodig is. De mate waarin op deze manier stroom terug naar de batterij wordt gezonden, kan door de bestuurder ingesteld worden.

  Vaarwel, balk in de koffer

  De plug-in van de vorige C-klasse had als grootste minpunt de erg grote balk die dwars door de koffer liep waarin het accupack was ingebouwd. Nu is de koffervloer wel volledig vlak, wat 45 liter extra bagagevolume oplevert en de totale inhoud op 360 liter brengt of 1.375 liter met neergeklapte achterbank.

  De berlineversie is per direct leverbaar, op de break is het wachten tot het einde van jaar. In een later stadium volgen er ook plug-ins met een dieselmotor.

  Mercedes C Hybrid

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer